Månadens Inspiration maj 2011

 

 

Älska livet som det är

 

Det är när dina tankar kolliderar med verkligheten som du mår dåligt. När vi tänker klart är det som händer oss just det som vi önskar. Om vi skulle spionera på oss själva tänker du säkert någon gång något i stil med; folk borde vara snällare, barn borde uppföra sig bättre, grannen borde snygga upp sin gräsmatta, det borde gå fortare i kassakön, min man borde tycka som jag, jag borde vara smalare/sötare/mer framgångsrik eller något liknande.

 

De här tankarna vittnar om vår önskan att verkligheten skulle vara annorlunda än den är. All stress och oro vi upplever kommer sig av att vi är på kollisionskurs med verkligheten.

 

Men varför skulle vi egentligen sluta kämpa mot verkligheten? Det vore ju samma sak som att ge upp, att bli passiv och inte ens kunna tänka sig en förändring. Men vilket ger störst utrymme för handling: ”Jag önskar att jag inte blivit arbetslös” eller ”Jag har blivit arbetslös; hur ska jag angripa problemet”.

 

Det är faktiskt så att det du tycker inte borde ha hänt är det som har hänt. Inga tankar i världen kan förändra den saken. Att acceptera betyder givetvis inte att du måste gilla det. Det betyder bara att du inte vänder verkligheten ryggen för att utkämpa en inre strid som du aldrig kan vinna. Om vi lär oss att älska livet som det är slipper vi uppleva den frustration och ångest som uppstår när vi kämpar emot. När vi väl accepterar verkligheten kommer vi i jämvikt och blir handlingskraftiga och orädda på ett självklart sätt.

 

Tankar kan ställa till ofog men endast om vi tror på dem. Det är inte tankarna i sig som gör oss illa, utan vår övertygelse om att den beskriver sanningen. I vår tro att tanken beskriver verkligheten klamrar vi fast vid den utan ifrågasätta dess sanningshalt. Detta kan fånga vår inställning till omvärlden i långa tider.

 

Ingen kan få full kontroll över sina tankar inte heller kan du släppa tankarna men du kan lära dig att förstå dem och då kan de släppa dig istället. Tankarna dyker upp av sig själva och de kan bli våra vänner om vi bemöter dem på rätt sätt.

 

När du upplever en känsla av olust beror det på att du låst dig vid en tanke som inte är sann, den stämmer inte överens med verkligheten. I stället för att gå till botten med den ursprungliga orsaken – tanken – försöker vi lindra olusten genom att söka förklaringen i yttervärlden. Vi försöker få bukt med känslan genom att förändra andras beteende, eller också hoppas vi uppnå tillfällig lindring med hjälp av sex, mat, alkohol, droger eller pengar.

 

När tanken håller oss fast försöker vi förändra och manipulera den obehagliga känslan genom att söka en lösning utanför oss själva. För det mesta blir vi medvetna om känslan innan vi förstår vilken tanke som orsakat den. Så känslan är den varningssignal som berättar att du bär på en tanke som du borde undersöka och bli vän med. När du undersöker en osann tanke kommer du att återfinna ditt sanna jag. Det gör ont att tro sig vara någon annan än man är – att leva ett liv som egentligen inte är ens eget gör ingen människa lycklig.

 

För att undersöka dina tankar kan du använda dig av The Work. En metod som utformats av Byron Katie. The Work består av att du ställer fyra frågor och sedan vänder på tanken.

 

Börja med att skriva ner din bedömning av en obehaglig situation som inträffat för länge sedan, nyligen eller något som du just nu går och oroar dig för. En situation som har samband med någon som du ogillar eller bekymrar dig för, någon som gör dig arg eller rädd eller ledsen eller osäker och förvirrad. Skriv ner precis det du tänker om den här personen och gör sedan undersökningen med hjälp av frågorna.

 

  1. Är det sant?
  2. Är du alldeles säker på att det är sant?
  3. Hur känns det när du tänker den tanken?
  4. Hur skulle det kännas om tanken uteblev?

 

Vänd på innehållet.

 

 

Andra människor är spegelbilder av dig själv –

i deras ögon möter du dina egna tankar.

 

 

Lycka till!

 

Tillbaka till Månadens Inspiration

 

Tillbaka till Arkiv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CO EMPOWER © 2010 • Privacy Policy • Terms Of Use