Måsten
Ett ord som vi alla använder ofta är ordet ”måste”, jag måste bli klar, jag måste göra detta etc. När vi använder oss av ordet ”måste” känns det som något påtvingat, något negativt. Det gör att vi tycker att det är jobbigt att göra det vi ”måste”, det blir en extra belastning för oss. Detta gör oss trötta och tar energi och vi upplever ofta dessa ”måsten” som stressande.
För att förändra vår tanke kring ordet ”måste” och uppleva det vi ska göra som något roligt och utvecklande behöver vi ta bort ordet ”måste” och använda oss av ordet ”vill” istället. Att använda oss av ”vill” är mer positivt och vi kommer att uppleva det vi ska göra som om vi själv har valt att göra det – och är det egentligen inte det du gjort!
Vi kan också fundera på vad syftet är med det jag ”måste” göra, vad resultatet blir när det är klart. Oftast är det något bra. Om vi t ex säger att vi måste städa eller diska och ser det som en börda, att det är jobbigt och stressigt kan vi istället fokusera på resultatet av diskningen eller städningen. Hur kommer det att se ut när det är färdigt och hur kommer du att må. När vi istället fokuserar på resultatet blir det vi ”måste” göra inte så svårt, det blir ju något vi vill eller hur?
En annan sak vi kan göra är att fundera på vad vi kan göra under tiden vi gör det vi ”måste”, kanske kan vi kombinera det med något annat som gör det roligare eller varför inte utvecklande. När vi ska diska t ex kan vi träna på mindfulness, att helt och fullt vara med i tanken på det vi gör. Verkligen känna efter hur händerna känns i vattnet, hur porslinet känns e t c, att verkligen vara ”på plats” i tanken. Vi får plötsligt en chans och möjlighett att träna något som i slutändan kommer att få oss att må bra.
När vi vänder något negativt till positivt kommer vi att uppleva motivation, energi och glädje i det vi gör. Så var uppmärksam på hur ni använder er av ordet ”måste”. Stanna upp och träna på att pröva de olika teknikerna. Var också uppmärksam på hur era känslor och ert humör förändras när ni förändrar inställning.